Home > Knowledge of oil

How to choose gear oil?

2016-05-24 10:53:25 Shandong Fangyu Run Oil Co., Ltd. Read

Usually used for transmission, the rear axle gear transmission mechanism of the lubricating oil is called gear oil. The axis of the gear is different from each other, and the contact stress and the relative slip velocity of the meshing parts of the gear surface are very different.

Gear oil classification: 

The classification of gear oil in our country is classified according to the standard of the former Soviet Union. Ordinary gear oil is divided into 20 degrees by 100 degrees, 26, 30, 3. The hyperbolic gear oil is divided into 18, 22, 26, 4 and 28, according to the kinematic viscosity of 100 degrees. Now China is divided into three categories according to the quality: ordinary vehicle gear oil (CLC), medium load vehicle gear oil (CLD), heavy duty vehicle gear oil (CLE).

Gear oil model::

Classification of gear oil, according to the American Petroleum Institute (API) standard, can be divided into GL-1, GL-2, GL-3, GL-4, GL-5, GL-6 and other quality level, the round of oil on the package has the corresponding quality level identification. 

Viscosity grade of gear oil:

Wheel oil according to 100 degrees Celsius motion viscosity and apparent viscosity of 150000mPa.s when the maximum use of temperature, is divided into 75W, 75W/90, 80W/90, 85W/90, 90, 85W/140 and seven 140 viscosity grades (grades). 

Determination of apparent viscosity of gear oil at low temperature:

Gear oil low temperature viscosity is the dynamic viscosity of the Brookfield Viscometer (Brookfield) measured by ASTMD2983 (GB/T11145) method, the s said, the apparent viscosity and low-temperature fluidity of axle gear on, usually with apparent viscosity to determine the oil viscosity grades (grades) 150000mPa.s highest use temperature.

So different models how to use it?

①Ordinary vehicle gear oil. Suitable for medium load and speed, more demanding manual transmission and spiral bevel gear drive axle. According to the viscosity is divided into 80W/90, 85W/90, three 90 specifications. South area of the Yangtze River in the south of the specification of the oil can be used throughout the year 90.

②Medium duty vehicle gear oil. Suitable for low speed and high torque, high speed and low torque working gear, as well as the use of the conditions are not harsh, the drive axle of the quasi hyperbolic gear. Different viscosity by 75W, 80W/90, 85W/90, 90, 85W/40 five specifications, of which 90 specifications of oil in the south of the Yangtze River can be used throughout the year. 

③Heavy duty vehicle gear oil. Is suitable for high speed impact load, high speed low torque, low speed high torque working of all kinds of gears, as well as the conditions of ease or harsh of the quasi hyperbolic gear drive bridge. Different viscosity by 75W, 80W/90, 85W/90, 90, 85W/40 five specifications.


Hand gear transmission gear oil change?

Hand gear gearbox, the vast majority are on the side of the gearbox is provided with oil level check plug, some models with the check plug, the replacement of gear oil, the two set up some difference.

(1)Gearbox oil level check plug replacement gear oil method.

①Start the engine to warm the car to reach the normal operating temperature.

②Find the oil level check plug and unscrew.

③Remove gear oil drain plug, and put the net gear oil screw.

④Gear oil filler hole to check oil level from the gearbox with gear oil filling requirements.

⑤From the hole to check oil level gear oil filling line out of date, tighten the oil level check plug. If you check the gear oil hole filling is inconvenient, should cover at the odometer spool filling.


(2)Replacement of gear oil without the oil level check plug. 

①Start engine warm up to normal operating temperature.

②Find the odometer line in the gearbox position, first remove the odometer spool cover, and then slowly twitch with small plastic gear.

③Remove gear oil drain plug, put a net gear oil, then tighten the drain plug.

④Since the odometer axis hole add gear oil. 

⑤Note that the position of the gear oil surface is not beyond the "F" range.

⑥By the opposite process can be re combined.

 

Please note that the replacement of gear oil must first removal of the gas export odometer axis or oil level check plug, to remove the hospital t oil plug in case gear oil leakage found odometer axis or the oil level, check the butterfly and plug can not be removed difficulties.

How to choose the gear oil viscosity grade?

1、How to classify the gear oil in our country?

Answer: our gear oil is divided into two types, a class is a vehicle gear oil, including manual transmission gear oil and axle gear oil (mainly manual gear box oil / oil for transfer gear and differential oil); another industrial gear oil, which industrial gear oil and for industrial closed gear oil, worm gear oil, industrial open gear oil three. 

2、How to choose the gear oil viscosity grade?

Viscosity grade classification

Viscosity grade  75W  80W/90  85W/90  85W/140  90  140

Applicable minimum temperature  —40oC  —26oC  —12oC  —12oC  —10oC  10oC

 

3、Vehicle gear oil is divided into several?

Answer: vehicle gear oil in China according to the composition characteristics and function requirements for three species CLC ordinary vehicle gear oil, CLD load vehicle gear oil, cle heavy load wheel gear oil, respectively, equivalent to the API classifications of gl-3, gl-4, GL-5. Among them: CLC used for manual transmission, spiral bevel gear drive axle. CLD for manual transmission, the spiral bevel gears are used in the drive axle of the less demanding quasi hyperbolic gear. CLE is used to drive the bridge with the condition of harsh, quasi double curved gears and other conditions.

 

How to choose the gear oil viscosity grade?


4、Vehicle gear oil viscosity grade what?

Answer: the vehicle gear oil according to 100 degrees of motion viscosity and apparent viscosity of 150000mPa.s when the maximum use of temperature, is divided into 75W, /90 80W/90, 75W, 85W/90, 90, 85W/140 and seven 140 viscosity grades (grades).

 

5、How to determine the apparent viscosity of gear oil at low temperature?

 

Answer: gear oil temperature table apparent viscosity is using Brookfield Viscometer (Brookfield) according to ASTM D2983 (GB / T 11145) method for determination of dynamic viscosity, s said that apparent viscosity and low-temperature fluidity of axle gear on, usually with apparent viscosity is 150000mPa.s highest the temperature to determine the oil viscosity grades (grades).

 

6、What are the specifications of the vehicle gear oil?

 

Answer: our country ordinary vehicle gear oil standard for SH035092, equivalent to the foreign API GL3; load vehicle gear oil standards are being developed; heavy duty vehicle gear oil standard for GB1389592 (refer to using API GL5 and MILL2105D).

 

Foreign vehicle gear oil specifications manual transmission oil MT - 1; after the bridge gear oil GL API - 5, L - 2105E - MIL, PG - 2.

 

7、GL - 5 heavy duty vehicle gear oil which needs to carry on the appraisal?

 

Answer: GL - 5 heavy load vehicle gear oil performance evaluation of key is through four demanding bench evaluation, namely L - 33 (moisture), anti rust and anti corrosion test bench, L - 37 low-speed high torque gear bench test, L - 42 high-speed impact load test bench, L - 60 or L - 60 - 1 hot oxygen of stability and detergency and platform frame test.

 

8、What is the main performance of MT-1 manual gearbox oil? Which platform to evaluate?

 

Answer:The main properties of MT - 1 manual gearbox oil is a good corrosion resistance, thermal oxidation stability, sealing material adaptability and anti-wear durability, the main cycle bench and l Mack - 60 - 1 thermal oxidation stability and detergency of bench test evaluation.

 

9、What is called multi-stage gear oil, how to say?

 

Answer: multi gear oil is the oil in a wide range of temperature, both in low temperature mobility to achieve low viscosity gear oil level, but also in high temperature lubrication to achieve high viscosity gear levels. Its expression is: XXW/XXX (that is, low viscosity number + W/ high viscosity number) for example, 85W/140 75W/90, etc..

 

10、What are the advantages of multi-stage vehicle gear oil?

 

Answer: multi-stage gear oil has good low temperature start-up and good high temperature lubrication, and has a certain energy saving effect.

 

11、How to choose the vehicle gear oil?.

 

Answer: the selection principle of vehicle gear oil mainly determine the oil quality grade according to the drive bridge type, operating conditions, load and speed, according to the lowest environmental temperature and transmission device of the maximum operating temperature to determine oil viscosity grade.

 

Under normal circumstances, the spiral bevel gear drive using GL - 3, such as Jiefang, Yuejin brand car; medium speed and load of single stage of hypoid gear, tooth surface average contact stress below the 1500MPa, on the domestic automobile rear bridge using GL - 4 or GL - 5 vehicle gear oil, Rudong wind brand cars, Beijing jeep, high speed and heavy load of the hypoid gear, the tooth face contact stress of up to 2000 - 4000, sliding speed is 10m / s, such as Shanghai, red flag, Santana and various kinds of imported cars must use GL - 5 vehicle gear oil.

 

12、How to select the viscosity level of vehicle gear oil according to the ambient temperature?

 

In principle, low temperature, low load conditions, can be used to select a relatively small viscosity of the vehicle gear oil, high temperature, heavy load conditions, can choose a larger viscosity of the oil.

 

① Ambient temperature is not less than 0 degrees Celsius, optional 90, 85W/140

 

Ambient temperature is not less than -20 degrees Celsius, can choose 85W/90, 85W/140

 

Ambient temperature is not less than -35, shall be selected 80W/90

 

Ambient temperature reached -45 degrees Celsius, the need to use 75W

 

② For vehicles with heavy load or poor road conditions, a high viscosity grade vehicle gear oil should be used.

 

13、What items should be monitored in the use of vehicle gear oil? What is the ordinary vehicle gear oil changing standards?

 

Answer: vehicle gear oil in use should be monitoring items of kinematic viscosity, moisture, acidity, Pentane Insolubles, zinc content, the ordinary vehicle gear oil the oil standard is SH/T0475-92.